România Investește este un program de educație financiară inițiat de Erste AM cu menirea de a ajuta orice persoană care a investit într-un fond de investiții sau este interesată de o astfel de investiție. Programul își propune să ofere celor care au nevoie de informații un ghid complex prin intermediul căruia cei care intră în contact cu opțiunile de investiții să poată înțelege cum funcționează acestea, care sunt riscurile financiare și cum pot fi ele evitate și să acumuleze un grad de cultură investițională care să îi permită să ia cele mai bune decizii atunci când decide să investească.
România Investește va construi instrumente informaționale care să ofere acces la informații cum sunt cele de mai jos:
- Ce sunt Fondurile de Investiții
- Tipurile de Fonduri de Investiții și modul în care funcționează ele
- Care sunt principalele aspecte pe care un investitor ar trebui să le urmărească atunci când alege un Fond de Investiții
- Resurse la informații relevante pentru orice investitor, de la date actualizate pentru piața Fondurilor de Investiții până la bibliografie relevantă pentru lumea investițiilor.
Noi credem că pe lângă o bună documentare și o informare permanentă asupra Fondurilor de Investiții este nevoie și de experți care să te îndrume în lumea complexă a acestui mod de investiție. Este nevoie de o legătură specială între investitor și consultantul său care are ca principal liant încrederea și profesionalismul. România Investește este un program care face acest prim pas, care îți oferă primele instrumente pentru a înțelege ce nevoi îți poate acoperi un consultant din domeniu, ce să îi ceri și cum să ai la îndemână chei de verificare pentru informațiile care ți se oferă.
Pentru început îți oferim o scurtă trecere în revistă a unor principii pe care trebuie să le urmărești și să le respecți atunci când te gândești să achiziționezi titluri de participare într-un Fond de Investiții:
1. Înțelege ce urmărești prin investiția într-un fond
Obiectivele personale sunt vitale atunci când te gândești să investești. Care e nivelul de risc asumat pe care îl vizezi, perioada de investire, cunoștințele despre investiții sunt parametrii fără de care nu trebuie să începi o investiție financiară. Stabilește împreună cu profesioniștii profilul de risc care ți se potrivește pentru a alege fondul potrivit.
2. Caută profesioniști în domeniul fondurilor de investiții
Încrederea între investitor și administrator este esențială. Fără o legătură strânsă care să se bazeze pe respect și încredere reciprocă este aproape imposibil să construiești o investiție de succes.
3. Cum arată investiția
Căută împreună cu profesioniștii cu care lucrezi fondul care ți se potrivește și felul în care el satisface nevoile și obiectivele personale (randament, stabilitate).
4. Cum va funcționa investiția
Trebuie să îți fie foarte clar care vor fi legăturile dintre modul de funcționare a fondului în care ai investit și obiectivele pe care le-ai stabilit initial.
5. Care sunt riscurile și limitele asumate
Nimeni nu crede că o investiție poate exista fără nici un fel de risc financiar. Tocmai din acest motiv e bine să fii documentat și să ai la dispoziție un administrator profesionist pe care poți conta oricând.
Te invităm să ne întâlnim și să lucrăm împreună pentru un viitor financiar cât mai sigur și de succes.