Învaţă să investeşti - Romania Investeste

INFO ROMÂNIA INVESTEŞTE

Despre noi

România Investește este un program de educație financiară inițiat de Erste AM cu menirea de a ajuta orice persoană care a investit într-un fond de investiții sau este interesată de o astfel de investiție. Programul își propune să ofere celor care au nevoie de informații un ghid complex prin intermediul căruia cei care intră în contact cu opțiunile de investiții să poată înțelege cum funcționează acestea, care sunt riscurile financiare și cum pot fi ele evitate și să acumuleze un grad de cultură investițională care să îi permită să ia cele mai bune decizii atunci când decide să investească.
România Investește va construi instrumente informaționale care să ofere acces la informații cum sunt cele de mai jos:

  1. Ce sunt Fondurile de Investiții
  2. Tipurile de Fonduri de Investiții și modul în care funcționează ele
  3. Care sunt principalele aspecte pe care un investitor ar trebui să le urmărească atunci când alege un Fond de Investiții
  4. Resurse la informații relevante pentru orice investitor, de la date actualizate pentru piața Fondurilor de Investiții până la bibliografie relevantă pentru lumea investițiilor.

Noi credem că pe lângă o bună documentare și o informare permanentă asupra Fondurilor de Investiții este nevoie și de experți care să te îndrume în lumea complexă a acestui mod de investiție. Este nevoie de o legătură specială între investitor și consultantul său care are ca principal liant încrederea și profesionalismul. România Investește este un program care face acest prim pas, care îți oferă primele instrumente pentru a înțelege ce nevoi îți poate acoperi un consultant din domeniu, ce să îi ceri și cum să ai la îndemână chei de verificare pentru informațiile care ți se oferă.

Cum sa investesti corect

Cum sa investesti corect


Pentru început îți oferim o scurtă trecere în revistă a unor principii pe care trebuie să le urmărești și să le respecți atunci când te gândești să achiziționezi titluri de participare într-un Fond de Investiții:

1. Înțelege ce urmărești prin investiția într-un fond
Obiectivele personale sunt vitale atunci când te gândești să investești. Care e nivelul de risc asumat pe care îl vizezi, perioada de investire, cunoștințele despre investiții sunt parametrii fără de care nu trebuie să începi o investiție financiară. Stabilește împreună cu profesioniștii profilul de risc care ți se potrivește pentru a alege fondul potrivit.
2. Caută profesioniști în domeniul fondurilor de investiții
Încrederea între investitor și administrator este esențială. Fără o legătură strânsă care să se bazeze pe respect și încredere reciprocă este aproape imposibil să construiești o investiție de succes.
3. Cum arată investiția
Căută împreună cu profesioniștii cu care lucrezi fondul care ți se potrivește și felul în care el satisface nevoile și obiectivele personale (randament, stabilitate).
4. Cum va funcționa investiția
Trebuie să îți fie foarte clar care vor fi legăturile dintre modul de funcționare a fondului în care ai investit și obiectivele pe care le-ai stabilit initial.
5. Care sunt riscurile și limitele asumate
Nimeni nu crede că o investiție poate exista fără nici un fel de risc financiar. Tocmai din acest motiv e bine să fii documentat și să ai la dispoziție un administrator profesionist pe care poți conta oricând.
Te invităm să ne întâlnim și să lucrăm împreună pentru un viitor financiar cât mai sigur și de succes.


CUM INVESTESC?

Ce este un fond?

Un fond de investiții este un vehicul financiar care acumulează capital ce aparține mai multor investitori și care îl utilizează în mod colectiv pentru achiziționarea de titluri de valoare. Fiecare investitor își păstrează dreptul de proprietate și de control pe propriile sale acțiuni.
Un fond de investiții oferă o largă selecție de oportunități, managementul său are o expertiză ridicată iar taxele achitate sunt mult mai mici decât cele pe care investitorii, pe cont propriu, le-ar putea obține.

Fondurile de Investiții nu sunt nici produse bancare, și nici investiții directe la bursă.

Atunci, ce sunt?

În sensul propriu, UN FOND DE INVESTIȚII implică doi termeni: „FOND” și „INVESTIȚII”. „FOND” vorbește despre un grup de oameni care se strâng împreună, iar „INVESTIȚII” face referire la bani, economii.

Așadar, FONDUL DE INVESTIȚII este o formă de asociere prin care mai mulţi oameni pun la un loc sume de bani mai mici – economiile lor – ca să obțină avantajele sumelor mari de bani.

Banii strânși sunt păstrați într-o BANCĂ DEPOZITARĂ, dar gestionați de un specialist, MANAGER DE FOND, angajat al unui ADMINISTRATOR DE FOND (Societatea de Administrare a Investiţiilor – S.A.I.). Fondul de Investiții nu are personalitate juridică, deci nu poate să dea faliment.

În cazul Fondurilor de Investiții administrate de S.A.I. Erste Asset Management S.A., Banca Depozitară este BCR, iar Administratorul este S.A.I. Erste Asset Management S.A.

Fond deschis de investiții

Toate Fondurile de Investiții administrate de S.A.I Erste Asset Management S.A. sunt DESCHISE, adică au activitate continuă. Asta înseamnă că poți să-ți plasezi economiile sau să le retragi oricând. Gândește-te la el ca la o parcare unde îți lași și-ți iei mașina când vrei!

Administratorul S.A.I. Erste Asset Management S.A., în câteva cuvinte

S.A.I Erste Asset Management S.A. administrează o gamă largă de Fonduri Deschise de Investiţii care, în mai puțin de zece ani, a adunat peste 100.000 de investitori,
ajungând în topul pieţei Fondurilor Deschise de Investiții din România, cu o cotă de 23,6% (conform datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri, aprilie 2021).

S.A.I. Erste Asset Management S.A. face parte din grupul Erste Asset Management GmbH, divizia specializată în administrarea investiţiilor a grupului austriac Erste, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii financiare din Europa Centrală şi de Est, conform numărului de clienţi şi valorii activelor deţinute.

Banca Depozitară BCR, în câteva cuvinte

Banca Depozitară a Fondurilor Deschise de Investiţii administrate de S.A.I. Erste Asset Management S.A. este Banca Comercială Română.

Cine gestionează fondul de investiții?

Investitorii nu iau decizii după capul lor în fondurile de investiții. Ei pur și simplu se orientează în funcție de scopurile fondului, riscurile, beneficiile și alți factori de acest gen. Managerul fondului este cel care gestionează activitatea și decide cum să investească acest capital, conform unei politici de investiții declarată de fond. Capitalul poate fi investit fie în instrumente ale pieței monetare, fie în acțiuni tranzacționate pe piața bursieră, fie în obligațiuni municipale sau corporatiste.
Un fond de investiții poate fi gestionat de un singur administrator, de doi co-administratori sau de o echipă formată din trei sau mai mulți membri. Aceștia sunt remunerați cu un procent din activele fondului aflate în managementul lor.

Cum funcționează un fond de investiții?

Pe scurt, tu te înscrii la un Fond de Investiții și, în schimbul banilor, primești TITLURI DE PARTICIPARE. Administratorul, prin intermediul Managerului de Fond, investește banii pe piețele financiare naționale și internaționale, urmărind să aibă rezultate cât mai bune. Zilnic, tranzacțiile făcute în numele Fondului de Investiții sunt certificate de Banca Depozitară.

După un timp, când te hotărăști să te retragi, poţi răscumpăra titlurile de participare și vei primi contravaloarea acestora.

Ca să fie lucrurile și mai clare, iată ce faci tu și ce face Administratorul, pas cu pas.

CE FACI TU?

SUBSCRIEREA

TU îți alegi un Fond de Investiții, apoi pui banii la comun cu ceilalți investitori și, în schimbul lor, primești Titluri de Participare. Această operațiune se numește SUBSCRIERE. Prin cumpărarea unui Titlu de Participare, devii proprietar al unei cote din profiturile obținute de respectivul Fond de Investiții.

Subscrierea este actul de cumpărare a Titlurilor de Participare.

Valoarea Titlului de Participare variază de la un Fond de Investiții la altul, e stabilită și calculată zilnic de Administrator și certificată de Banca Depozitară (S.A.I. Erste Asset Management S.A. și BCR).

Titlurile de Participare se pot cumpăra de la sucursalele BCR din toată țara sau de la sediul S.A.I. Erste Asset Management S.A. din București.

Practic, din momentul cumpărării, te numești investitor.

De acum, poți să afli evoluția soldului tău, online, pe www.24banking.ro (dacă ai cont curent la BCR) sau, să soliciți extrase de cont în sucursalele BCR sau la sediul S.A.I Erste Asset Management S.A.

RĂSCUMPĂRAREA

Procedura prin care tu soliciți Administratorului să cumpere înapoi Titlurile de Participare se numește RĂSCUMPĂRARE. Asta înseamnă că tu dai înapoi Titlurile de Participare și că, în locul lor, primești suma de bani echivalentă, calculată în funcție de valoarea lor la zi, pe piață.

Ce ar trebui să mai știi?

Conform Codului Fiscal, investitorii care obțin câștig din vânzarea Titlurilor de Participare trebuie să declare și să plătească impozit de 10% din câștigul obținut.

CE FACE ADMINISTRATORUL, prin intermediul MANAGERULUI DE FOND?

CONSTRUIREA PORTOFOLIULUI

Pentru a obține rezultate bune, Administratorul, prin intermediul Managerului de Fond, face mixuri diferite de Instrumente Financiare: Instrumente de Piață Monetară, Acțiuni, Obligațiuni, Instrumente Financiare Drivate etc.

În construirea Portofoliului, Managerul de Fond urmărește regulile din Prospectul Fondului de Investiții.

INVESTIȚIA

Managerul alocat de Administrator pe Fondul de Investiții ales de tine, investește sumele colectate din Subscrieri pe diferite piețe și în diferite categorii de Instrumente Financiare, respectând principiul DIVERSIFICĂRII.

Instrumentele Financiare achiziționate de Administrator sunt încredințate Băncii Depozitare pentru a fi păstrate în condiții de maximă siguranță.


Instrumentele de simulare

Pasul I CE FEL DE INVESTITOR EȘTI?

CE FEL DE INVESTITOR EȘTI?

Chestionarul ce urmează are rolul de a evalua obiectivele de investiţii, atitudinea faţă de risc şi situaţia ta financiară, astfel încât Erste AM să poată utiliza răspunsurile tale în vederea segmentării portofoliului propriu de clienţi şi adaptării ofertei de produse la nevoile tale.

Folosește instrumentul
Pasul II CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ INVESTEȘTI?

CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ INVESTEȘTI?

Alege tipul de investiție pe care dorești să o faci:
Investești o singură dată o sumă sau investești lunar o sumă egală.

Folosește instrumentul
TOP