Investesc femeile mai puțin decât bărbații? Ce spun statisticile - Romania Investeste

Investesc femeile mai puțin decât bărbații? Ce spun statisticile

Investesc femeile mai puțin decât bărbații? Ce spun statisticile

Ei bine, statistica la nivel mondial arată că femeile investesc mai puțin decât bărbații. Iar atunci când se apucă să facă investiții, femeile o fac mai târziu în viață decât bărbații și sunt mult mai puțin informate în ceea ce privește fondurile de investiții. Aproape jumătate din cele 1.000 de femei care au răspuns în cadrul unui studiu realizat de Ellevest 2018 Money Census spun că nu știau că există așa numitul „investment gap”, adică o diferență între cât investesc bărbații și cât investesc femeile.  Studiul arată că după o carieră de 35 de ani, în funcție de salariu și industria în care au lucrat, diferența de investiții poate să fie chiar și de un milion de dolari (aprox. 812.000 euro) între femei și bărbați. Surprinzător dacă ținem de perspectiva de mai sus, datele arată, însă, că atunci când investesc, femeile au un succes mai mare decât bărbații. Potrivit unui alt studiu realizat de către Fidelity, investițiile făcute de femei sunt mai productive fiindcă ele nu se aruncă să speculeze, nu se panichează la fel de mult atunci când coboară indicii pieței și sunt, în general, mai atente în ce investesc.

Există trei obstacole principale în calea investițiilor, identificate în mod obișnuit de către femei – disponibilitatea de angajare, încrederea și timpul. Începutul este adesea cea mai dificilă parte, pentru că mai întâi trebuie definite obiectivele. De ce să investiți? Spre exemplu, în Statele Unite, mulți părinți investesc pentru taxele de școlarizare ale copiilor, cu gândul la momentul în care aceștia ajung la facultate. În plus, oamenii preferă ca la pensionare să mai aibă o plasă de siguranță, să nu depindă numai de pensie, și atunci pot apela la fonduri de investiții din timp pentru a avea un capital de siguranță la bătrânețe.

Pe de altă parte, în cazul nostru, studiile ne arată că românii sunt speriați de mitul sumei mari de bani. Mulți credem că trebuie să ai o sumă fabuloasă pe care să o investești și 55% din ei spun că nu au avut suficient de mulți bani pentru asta, iar 34% spun că pur și simplu nu aveau suficiente informații. Dintre cei care aleg să investească, 46% menționează câștigul mai mare ca motiv al alegerii Fondurilor și 64% din românii care au încercat deja asta spun că pe viitor vor investi tot în Fonduri.

Un aspect important este înțelegerea riscurilor și cum pot fi împărțiți banii între diferite tipuri de investiții – acțiunile, obligațiunile, numerarul și proprietățile. Investiția nu trebuie să fie complicată, dar jargonul financiar îi poate descuraja pe unii investitori.

„Cele mai multe fonduri deschise de Investiții administrate în România respectă regulamente stabilite la nivel european, au o politică de investiţii bine determinată cu limitări care asigură diversificare şi  lichiditate optimă. Pentru a testa lumea fondurilor de investiţii se poate începe investind într-un fond de instrumente cu venit fix (fonduri monetare şi de obligaţiuni) Aceste fonduri au câştigat de la început încrederea zecilor de mii de investitori asigurând câştiguri în condiţiile asumării unui risc  limitat. De asemenea, sunt uşor de accesat şi disponibile la costuri minime”, a explicat Eduard Inizian, Manager Clienti Institutionali la Erste Asset Management.

Site-ul nostru, romaniainvesteste.ro, conține toate instrumentele și resursele necesare pentru a vă ajuta să luați decizii de investiții inteligente. Veți avea acces la informații detaliate despre companie, ultimele mișcări ale pieței, precum şi instrumentul de profilare pe care îl punem la dispoziţia publicului este important în acest context pentru a putea înțelege până unde îşi doreşte cineva să meargă atunci când îşi face propria analiză financiară de care va depinde gradul de bunăstare de care se va bucura în anii care urmează.

Încrederea în investiții

Există câțiva pași pe care investitorii îi pot face pentru a-și spori încrederea. Ideea este să achiziționați mai multe acțiuni atunci când prețurile scad.

Este important să vă concentrați pe termen lung, cel puţin cinci ani, dar chiar şi pe un termen mai mare de atât, pentru a avea câștiguri potențiale mai mari, ceea ce vă va ajuta să evitați tentația de panică și de vânzări atunci când piețele sunt turbulente. Şi să procedaţi, mai degrabă, la investiţii periodice (lunare, trimestriale) cu sume mici sau modice, dacât să căutaţi să prindeţi”valul perfect” cu o sumă mare de bani.

Deținerea unei game largi de active (numerar, titluri cu dobândă fixă, proprietăți și acțiuni), de asemenea poate ajuta, pentru că nu se bazează prea mult pe un singur tip de investiție. Astfel, dacă apar probleme într-o zonă de investiții, există și altele care rămân stabile.

În final, mai jos puteți consulta câteva sfaturi dacă doriți să investiți:

  1. Nu aveți nevoie de mulți bani pentru a începe o investițieputeți începe cu sume mici, cum ar fi 100 de lei. Pentru a vă face o idee, puteți încerca o simulare pe site-ul nostru, romaniainvesteste.ro, unde puteți vedea ce randamente ați fi obtinut de la diferite fonduri. Fondurile sunt multe și diversificate, iar alegerea cea mai bună pentru dvs. o puteți obține discutând cu un consultant de investiții.
  2. Contează să rămâi în investiții – în investiții este important să gândești pe termen lung. Orizonturile investiționale încep de la 5 -7 ani;
  3. Investiți pentru viitor – Trăim mai mult datorită progreselor în medicină și a modului mai sănătos de viață, deci trebuie să plănuim pentru un orizont mai mare de timp;
  4. Numerarul nu are performanțe pe termen lung – Numerarul lăsat pe margine câștigă foarte puțin pe termen lung. Investitorii care și-au lăsat numerarul în bancă au ratat performanțe impresionante care s-ar fi realizat dacă alegeau să rămână în investiție pe termen lung.

Studiile folosite în articolul de mai sus:

Ellevest Launches 2018 Money Census Report

Who’s the Better Investor: Men or Women?

TOP